Parc Central

KP56
KP
Guangzhou’nun merkezi iş alanında (CBD) yer alan Parc Central, gelişmekte olan Pearl River Deltası’na; çok katmanlı bir park alanı içinde, toprağın altında ve üstündeki birkaç katlı alışveriş mekânlarını bir “alışveriş stadyumu” gibi benzersiz bir şekilde harmanlayan yeni bir tipoloji getiriyor. Şehrin işlek ana caddelerinden birinin yanına konumlanan bu oluşum, Guangzhou’nun görünümüne ilgi uyandırıcı bir eklenti olup alışveriş, ulaşım odaklılık ve kamusal alan tasarımı stratejilerini buluşturuyor.

Benoy sunar…


KAMUSAL ALAN TASARIMI

Önceden meydan olan bir sahada inşa edilen Parc Central’ın vizyonu, şehre ekonomik açıdan olduğu kadar sosyal ve mekânsal açıdan da katkıda bulunmaktı. Şehrin “Yeşil Eksen”i boyunca konumlanan Parc Central’ın vizyonu bu girişimin odak noktasını oluşturmak ve şehri bölen işlek ana yol Tianhe Caddesi boyunca yeni bir “Central Park” yaratmaktı.

Sonuç, açık bir park alanı etrafında tasarlanmış 110.000 metrekarelik kendine özgü bir alışveriş merkezi oldu. Projenin merkezini, değişik yükseltileri ve bitki türleri ile arazinin kendisi oluşturuyor ve şehir merkezinde sosyalleşmek, dinlenmek ve gevşemek için “nefes alınacak bir yer” yaratıyor. Bunu gerçekleştirmek ve toprak düzeyinde çevreyi korumak için projenin büyük bir bölümü yer altına konumlandı.

Bahçeler, bitkilerin dikili olduğu yürüyüş yolları ve yaşayan duvarlar sadece yapının kendisini değil aynı zamanda çevredeki caddeyi de birleştiren dalgalı bir yeşil hacim yaratıyor. Sonuç olarak tasarım Tianhe bölgesine rahatlatıcı ve yeniden dengelenmiş bir çevre sunuyor.


ŞEHİR PARKI DENEYİMİ

Yeşil, inişli çıkışlı arazisi ile yerleşim, ziyaretçilere yeni bir alışveriş, eğlence, yemek ve yaşam tarzı konsepti sunuyor. Vizyon, iş dünyasının ve toplumun zengin özelliklere sahip ve Guangzhou’ya özgü bir çevre içinde birbiriyle karışacağı bir yer yaratmaktı. Projenin merkezinde, yeşil duvarlar ve yürüyüş yollarıyla çevrelenmiş yarı kapalı, cadde seviyesinin altında bulunan bir bahçe yer alıyor. Parc Central’ı Guangzhou şehir silüetine güçlü bir eklenti haline getiren çok katlı alışveriş ve yemek mekânları, bu araziye yukarıdan bakacak ve entegre olacak şekilde tasarlandı.


Beyaz ve yeniden yapılandırılmış taş renginden oluşan nötr bir renk paleti, alışveriş merkezi için doğal bir fon oluştururken, mağazaları ve ürünlerini öne çıkararak en üst düzeyde etkili olmalarını sağlıyor.


ULAŞIMA YÖNELİK GELİŞTİRME

Gerçek bir Ulaşıma Yönelik Geliştirme olarak, 110.000 metrekarelik yerleşim Guangzhou için yeni bir toplu taşıma aktarma noktası da oluşturuyor. Yer altı ve üstüne kesintisiz bağlantıyla, Parc Central’a metro sistemi ve otobüs ağı ile ulaşılabiliyor ve yaya üst geçitleri ile bölgedeki komşu yerleşimlere bağlanıyor. Tasarım, yer altı, yer üstü ve zemin düzeyindeki kullanışlı erişim kolaylığı ile bu yapının çok boyutlu bir toplanma mekânı olarak işlev görmesine imkan veriyor. ■