The National Gallery Singapore

KP55
KP
Singapur Ulusal Galerisi, Singapur’un en önemli iki anıtsal yapısı olan, eski yüksek mahkeme ve belediye binasını Güneydoğu Asya’nın en büyük modern sanat kurumuna dönüştürüyor. 64.000 metrekarenin üzerinde yüzey alanı olan galeri, şehrin kamu yapılarından oluşan merkezinde yer alan ve minimal müdahalelerle iki tarihi neoklasik yapının bir araya gelmesiyle yeniden kurgulanan bir yapı bütününde konumlanıyor. Daha önceden yüksek mahkeme ve belediye binası olarak kullanılan yapılar, mimarlar tarafından yapıların mevcut tarihi elemanları korunarak sirkülasyonun yeniden düşünülmesiyle galerileri ve eğitim programlarını kapsayacak şekilde dönüştürülmüş.

studioMilou sunar…


Müşteri brief’i, tarihsel dokuya saygı göstererek, yapıların entegrasyonu için minimal düzeyde müdahale ile iki anıtı dünya ölçeğinde bir galeriye dönüştürmek üzere birleştirmekti. studioMilou olarak bu sorunu iki belirgin tasarım elemanıyla cevapladık: İki yapıyı yukarıda ayrı ayrı birleştiren zarif, yeni bir çatı yapısı ve aşağıda birleştiren anıtsal bir bodrum toplantı alanı. Her iki eleman da mevcut yapıları el değmemiş şekilde bıraktı ve büyük bir görsel ve işlevsel sadeliğe izin veren ilave katmanların tasarımını yarattı.

Yeni çatı, anıtsal binaları yukarıdan zarifçe saran ve bozulmaz bir birliktelik yaratan, telkari benzeri metal bir örtüden oluşuyor. İncelikle dokunmuş rattan veya ipek ikatı andıran örtü konsepti, güzel yaşlı bir kadının üzerindeki iyi kesimli bir elbise imajından esinlenildi. Sokak seviyesinden bakıldığında örtü, anıtsal binalar boyunca devam eden ince bir çizgi halinde olup Padang sahalarına girişten önce aniden aşağıya doğru inen tenteleri oluşturuyor. Özenle tasarlanmış filigre iç mekânları filtrelenmiş gün ışığıyla yıkayarak, tarihsel olanla yeni arasındaki arayüzü yumuşatıyor ve kamusal alanları ortak bir ambiyansla birleştiriyor. Ağaç benzeri yapılarla desteklenen bu sade ve geniş kapsamlı oluşum, yapıların mimari özgünlüğüne ve karakterine saygı duyularak, her yapıya minimal düzeyde müdahale yapılması anlamına geliyor. Çatıdaki geniş bahçe eski yüksek mahkeme binasının ana kubbesi ve Singapur ufuk çizgisi manzaralarıyla huzurlu bir dinlenme alanı sağlıyor.


Binaların altındaki, toplanma alanı çatıda olduğu gibi yapıları birleştiriyor ve toprak üstündeki müdahaleleri minimize ediyor. Sokak seviyesindeki esas giriş noktalarından dört adet anıtsal merdivenle erişilen alan, ziyaretçi akışını kolaylaştırıyor ve önemli işletim tesislerini barındırıyor. İç mekânlar, mimari açıdan farklı tarihi mekânlar arasında uyumluluk duygusu yaratan sınırlı bir renk ve malzeme paletini paylaşıyor.


Her yaş ve eğitimden ziyaretçileri çekecek erişilebilir, davetkar ve ilham verici bir atmosferi olan bir ortam yaratmak için hiçbir çaba esirgenmedi. Dinlenmek için oturma yerleri bulunan, deniz ve şehir manzaralı, çok güzel işlenmiş geniş pencere girintileri, konfor sağlayıcı tasarım özellikleri arasında yer alıyor.

Belli başlı planlama kısıtlarına binaların kentsel bölgenin kalbinde yer alan konumları, sıkı koruma düzenlemeleri ve projenin, anıtların kapladıkları alanda geliştirilecek olması dahildi. Her aşamada koruma yetkilileriyle zorlu tartışmalar yapmak gerekti.






Proje programı iki tarihi binadan, sayısız kısıt içinde uluslararası standartta bir galeri yaratmak için bütün teknik gereksinimleri tanımladı. 

Projenin mimarları studioMilou Singapur ve yerel ortak CPG Consultants olarak koruma, uluslararası müze standartları ve hem Green Mark hem de Universal Design’ın gerektirdiği katı koşulları karşılamak için uzman danışmanlar, kentsel dönüşüm kurumu, bina inşaat yetkilileri, bölgeler ve anıtlar koruma kurulu dahil yerel düzenleyici yetkililerle birlikte çalıştık.

Projenin tamamlanması üzerine, Çin’de Idea Tops tarafından verilen En İyi Kamusal Mimari Tasarım Ödülü’nü, Avusturalya Ulusal Mimari Ödüllerinde Avusturalya Ödülü’nü ve Kentsel Dönüşüm Kurumu tarafından Singapur Mimari Miras Koruma Mükemmellik Ödülü’nü, Skyrise Yeşillik Mükemmellik Ödülü’nü ve Singapur’da tasarımcılara verilen en yüksek onur olan Başkanlık Tasarım Ödülleri’nde Yılın Tasarımı Ödülü’nü kazandık. ■